Nye beskatningsregler på erhvervsleasing

Fra februar 2020 har regeringen ændret beskatningsreglerne på erhvervsleasing, så det bliver dyrere for medarbejderen at have en leaset firmabil. Vi vil her på siden forsøge gøre ændringerne gennemskuelige. Vi forklarer om: 

 • Hvem bliver ramt af de nye skatteregler for erhvervsleasing?
 • Hvordan er skattereglerne ændret?
 • Hvordan bliver de berørte ramt? Her kommer vi med et regneeksempel, som du kan følge med din egen erhvervsleasingbil. 

Læs om vores favorable vilkår for erhvervsleasing her

Hvem bliver ramt?

De nye regler for beskatning af biler gælder kun erhvervsleasing. Det er medarbejderne, der kører i bilerne, som betaler skat af bilen, og derfor er det medarbejderne, der bliver ramt på deres privatøkonomi, når beskatningsgrundlaget ændres. 

Det vil sige, at du bliver ramt af de nye skatteregler, hvis:

 • Du kører i en ny leaset firmabil (det vil sige en bil, der er nyere end 36 måneder)
 • Din nye erhvervsleasede firmabil er leveret efter d. 1/2-2020

Hvordan er skattereglerne ændret?

Først og fremmest, så er skattereglerne ikke ændret for alle biler! Det er beskatningsgrundlaget af nye leasingbiler, der ikke bliver beregnet på samme måde som tidligere. 

En bil er ny ifølge de nye beskatningsregler, hvis den er under 36 måneder gammel. Så har du en leaset firmabil, der er ældre end 36 måneder, vil beskatningen af din bil ikke ændre sig. 

Sådan blev beskatningen beregnet tidligere 

Tidligere blev beskatningsgrundlaget beregnet ud fra købsprisen, som leasingselskabet har betalt for den specifikke nye bil. Udfordringen med købsprisen som beskatningsgrundlag er, at leasingselskaberne oftest køber nye biler til en meget lavere pris, end hvis forbrugeren skulle købe den samme bil. 

Sådan beregnes beskatningsgrundlaget i dag 

Beskatningsgrundlaget på nye leasingbiler til erhvervsleasing findes nu på samme måde som med brugte biler. Købsprisen er nu uden betydning. I stedet er det markedsprisen, der skaber beskatningsgrundlaget. 

Markedsprisen finder leasingselskabet ved at finde 4 sammenlignelige biler, når den nye bil er 4 måneder gammel, og tage et gennemsnit heraf. 

Det betyder også, at man ved erhvervsleasing af en spritny bil ikke kender sine omkostninger, før bilen er 4 måneder gammel, da det er her, man finder det egentlige beskatningsgrundlag.  

Eksempel på ændret beskatning af erhvervsleasing

I dette eksempel laver vi beregningen ud fra en spritny Mercedes C220, som er en almindelig firmabil. Sådan en bil har følgende priser:

 • Vejledende salgspris hos forhandleren: 600.000,-
 • Leasingselskabets købspris: 350.000,-
 • Markedspris for bilen efter 4 måneder: 550.000,- 
 • Beskatningsgrundlaget er 25% af bilens værdi
 • Ved en personlig skat på 44% 

Din skat ifølge de gamle skatteregler 

((Leasingselskabets købspris x beskatningsgrundlag) x skatteprocent) / 12 måneder = Din skat på bilen pr. måned

((350.000,- x 0,25) x 0,44) / 12 = 3208,33,- pr. måned netto*

Din skat ifølge de nye skatteregler 

((Markedspris x beskatningsgrundlag) x skatteprocent) / 12 måneder = Din skat på bilen pr. måned

((550.000,- x 0,25) x 0,44) / 12 = 5041,67 pr. måned netto*

Det er altså en forskel på 1833,34,- ekstra i skat, som du skal betale hver måned, hvis du kører en ny erhvervsleaset Mercedes C220. Det er en signifikant ændring for manges privatøkonomi. 

*OBS! Dette er ca. priser, da grøn ejerafgift også medregnes i beskatningsgrundlaget. Det er dog forholdsvis små beløb, og vil derfor ikke have den store betydning for din skat.

Du kan trygt vælge SmartDrive til erhvervsleasing 

Hvis jeres virksomhed erhvervsleaser hos SmartDrive, kan jeres medarbejdere være helt rolige. Der sker nemlig ingen ændringer med skatten af deres firmabiler. Grunden til det er, at vi hos SmartDrive leaser biler ud, der er mellem 3-5 år gamle. Her har beskatningsgrundlaget ikke ændret sig. Og da prisen på biler, der er 3-5 år gamle er lavere end nye biler, vil din skat også være lavere. Hos SmartDrive har vi fordelagtig erhvervsleasing:

 • Altid kun 1 måned opsigelse
 • Skarpe og gennemsigtige priser
 • Vi udvælger kvalitetsbiler

Læs mere om erhvervsleasing her

Kører du hybrid- eller elbil? Er du helt inde i beskatningsreglerne for hybrid- og elbiler? Kontakt os og høre mere om beskatning af hybrid- og elbiler her.

Back to top